Image
physio-logo

 

Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 
 

Το Τµήµα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου δηµιουργήθηκε µε τον Ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστηµίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, πειραµατικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 70/Α΄/07.05.2019) και ανήκει στη Σχολή Επιστηµών Υγείας (ΣΕΥ) του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Είναι το πέµπτο (5ο) Πανεπιστηµιακό Τµήµα Φυσικοθεραπείας στον Ελλαδικό χώρο και αποτελεί ένα από τα τρία Τµήµατα του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου µε έδρα τη Σπάρτη. 
 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 
 

Το περιεχόµενο σπουδών του Τµήµατος Φυσικοθεραπείας καλύπτει το γνωστικό αντικείµενο της Επιστήµης της Φυσικοθεραπείας, µε σκοπό την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυµατικών βλαβών που  προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, µυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστηµα.

Ο στόχος του νέου προγράµµατος σπουδών στη Φυσικοθεραπεία µέσα από το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου επιπλέον είναι: 

▶ Η ενίσχυση της προαγωγής της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στις συναφείς επιστηµονικές περιοχές της φυσικοθεραπείας.
▶ Η δηµιουργία υψηλού επιπέδου φυσικοθεραπευτών βάσει των ∆ιεθνών προκαθορισµένων δεξιοτήτων όπως αυτές ορίζονται από την Παγκόσµια Συνοµοσπονδία Φυσικοθεραπείας αλλά και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της δηµόσιας υγείας.
▶ Η απόκτηση υψηλής επιστηµονικής κατάρτισης για ερευνητική ή και ακαδηµαϊκή σταδιοδροµία Φυσικοθεραπευτών στις ανταγωνιστικές συνθήκες που διαµορφώνονται στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό και παγκόσµιο περιβάλλον

 
Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

▶ Μέχρι το 2018, η εκπαίδευση της φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα παρεχόταν µόνο από τον Τεχνολογικό Τοµέα των ΑΕΙ της χώρας (ΤΕΙ). Με την ίδρυση των νέων πανεπιστηµιακών τµηµάτων Φυσικοθεραπείας θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η νοµοθεσία για αποφυγή πιθανών προβληµάτων σχετικά µε τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των νέων πτυχιούχων.Ο τίτλος του τµήµατος είναι «Φυσικοθεραπεία» και το πρόγραµµα σπουδών αντιστοιχεί σε αναγνωρισµένο επιστηµονικό πεδίο µε αναγνωρισµένα επαγγελµατικά δικαιώµατα (Π∆90/1995, ΦΕΚ 53, τ. Α’).
▶ Τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των αποφοίτων του Τµήµατος Φυσικοθεραπείας ορίζονται από το ως άνω Π.∆., που προβλέπει ότι: 
… “οι απόφοιτοι αυτοί φέρουν τον επαγγελµατικό τίτλο «Φυσικοθεραπευτές ή Φυσιοθεραπευτές» και απασχολούνται, είτε αυτοδύναµα, είτε σε συνεργασία µε τους γιατρούς, µετά από σχετική ιατρική διάγνωση, µε την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυµατικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, µυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστηµα.

Έχουν δικαίωµα απασχόλησης στο δηµόσιο και στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, στον ιδιωτικό τοµέα ή ως ελεύθεροι επαγγελµατίες, µπορούν δε να ιδρύσουν ιδιωτικά εργαστήρια Φυσικοθεραπείας κατά τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας (Π.∆.29/87). Η άσκηση του επαγγέλµατος προϋποθέτει απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλµατος, που χορηγείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων”. 

Επιπλέον, σύµφωνα µε το άρθρο 34 του Ν. 4316/2014
… «Οι πτυχιούχοι του Τµήµατος Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων της χώρας αξιολογούν, επιλέγουν και εκτελούν τις πράξεις φυσικοθεραπευτή, όπως αυτές προβλέπονται στο β.δ. 411/1972, το π.δ. 29/1987 και το π.δ. 90/1995, όπως ισχύουν, και περιέχονται κοστολογηµένες στο Κεφάλαιο «Φυσικοθεραπείες» του π.δ. 157/1991, όπως ισχύει, σύµφωνα µε γραπτή διάγνωση ή γνωµάτευση του θεράποντος ιατρού, στους χώρους όπου
εργάζονται κατά την κείµενη νοµοθεσία.» 

Τέλος, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (WHO) ορίζει ως διακριτή επαγγελµατική ειδικότητα τους Φυσικοθεραπευτές → «Physiotherapists, ISCO code 2264», µε βάση τα International Standard Classifi cation of Occupations (ISCO, 2008 revision), ενώ το επάγγελµα του Φυσικοθεραπευτή ανήκει στην World Health Professions Alliance (WHPA, 2010) ως αυτοδύναµο Επάγγελµα Υγείας 

Οι απόφοιτοι του Τµήµατος έχουν δικαίωµα να εισαχθούν σε διάφορα Προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) της χώρας. 
 

Πρόσβαση
 

37.070167, 22.440111

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Πληροφορίες

Πρόεδρος
Τσιρώνη Μαρία
Καθηγήτρια

Γραμματεία
Λεωφόρος Ευσταθίου & Σταματικής Βαλιώτη & Πλαταιών, 23100 Σπάρτη
+30 27310-89-689