Image
pda-logo

 

Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 
 

Το Τµήµα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) µε έδρα το Ναύπλιο ιδρύθηκε το 2019 και ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Το τµήµα εστιάζει στην σύγχρονη τέχνη και ιδιαίτερα σε µορφές που συνδυάζουν την ζωντανή παρουσία καλλιτεχνών µε τις ψηφιακές τέχνες. Επί του παρόντος το τµήµα έχει ένα µόνο µέλος ΕΕΠ στο διδακτικό προσωπικό του, ενώ αναµένει τον διορισµό 6 µελών ∆ΕΠ που εκλέχτηκαν κατά το εαρινό εξάµηνο 2021. Επίσης, έχει λάβει από το πανεπιστήµιο µία επιπλέον θέση ∆ΕΠ και έχει ορίσει το γνωστικό της αντικείµενο. Σε συνεργασία µε το ΤΘΣ της Σχολής το ΤΠΨΤ εγκαινίασε το 2020-2021 την εισαγωγή κοινών µαθηµάτων στο πρόγραµµα σπουδών, τα οποία διευρύνουν τις επιλογές των φοιτητών και ενισχύουν την καλή συνεργασία των δύο τµηµάτων. Επίσης, έχει κάνει αίτηση στο ΥΠΑΙΘ για την µετάταξη 8 εκπαιδευτικών από την µέση εκπαίδευση στο τµήµα σε θέσεις ΕΕΠ. 
 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 
 

Το ΤΠΨΤ προσφέρει επι του παρόντος µόνο προπτυχιακές σπουδές. Το πρόγραµµα σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί τη γνώση στα επιστηµονικά, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά αντικείµενα που αφορούν τις παραστατικές τέχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, µε έµφαση στη µεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση µε ποικίλες κοινωνικές εφαρµογές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η Performance, (παράσταση ή εγκατάσταση), ως κατ’ εξοχήν πεδίο καινοτοµίας στις τέχνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών, θεωρητικών, τεχνολογικών και µεθοδολογικών µαθηµάτων που προσφέρονται στο Τµήµα. 

Τα πεδία καλλιτεχνικών και τεχνολογικών εφαρµογών στα οποία εστιάζουν οι σπουδές στο Τµήµα, είναι τα εξής: 
▶ Σκηνοθεσία και Επιτέλεση
▶ Ψηφιακή επιτέλεση και τέχνες
▶ Χρήση λογισµικών συστηµάτων και τεχνολογίας ψηφιακών τεχνών
▶ Χορός και Επιτέλεση
▶ Φως, ήχος, σκηνογραφία και νέες τεχνολογίες (Σχεδιασµός και υλοποίηση)
▶ Σχεδιασµός και παραγωγή ψηφιακού υλικού (Ψηφιακή εµψύχωση, Εικονική / Μικτή Πραγµατικότητα, Ηλεκτρονικά Παιχνίδια).
▶ Ψηφιακές εφαρµογές στη Σκηνοθεσία και την Υποκριτική.
▶ Θεωρία της επιτέλεσης και κοινωνικές εφαρµογές (ενδεικτικά: ανθρωπολογία του θεάτρου, ακτιβισµός, δια δραστικό και διαδικτυακό θέατρο, φεµινιστική και queer θεωρία, εκπαιδευτικές εφαρµογές, δηµόσιος χώρος, µουσεία.)
▶ ∆ραµατουργία της Επιτέλεσης / ∆ηµιουργική γραφή / Ψηφιακή αφήγηση / Ψηφιακές εκδόσεις 

Το Πρόγραµµα έχει σχεδιαστεί σύµφωνα µε τη Συνθήκη της Bologna και συµµορφώνεται πλήρως µε το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Μεταφοράς-Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS). Από το 2ο έως το 4ο έτος οι φοιτητές επιλέγουν µια από δύο άτυπες κατευθύνσεις του τµήµατος (Παραστατικές και Ψηφιακές τέχνες). Για την λήψη πτυχίου απαιτούνται 38 µαθήµατα καθώς και εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πρακτική άσκηση (240 ECTS κατ’ελάχιστον). 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Οι πτυχιούχοι του ΤΠΨΤ έχουν τη δυνατότητα επαγγελµατικής ενασχόλησης ως καλλιτέχνες επιτελεστικών έργων και σχεδιαστές-προγραµµατιστές ψηφιακών καλλιτεχνικών εφαρµογών σε φορείς του δηµόσιου ή του ιδιωτικού τοµέα, οι οποίοι έχουν ως αντικείµενο δραστηριότητας τις παραστατικές και τις ψηφιακές τέχνες, όπως αυτές εξειδικεύονται παρακάτω. Ακόµη έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης στην εκπαίδευση ή/και ως ελεύθεροι επαγγελµατίες. 

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι/ες δύνανται να απασχοληθούν στα εξής εργασιακά αντικείµενα: 

▶ Σε καλλιτεχνικούς οργανισµούς: Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Ερµηνεία, Σκηνογραφικό σχεδιασµό επιτελεστικών εφαρµογών (Performance χορού και θεάτρου, διαδραστικές παραστάσεις ή εγκαταστάσεις στον σκηνικό και τον δηµόσιο χώρο,  εφαρµογές οπτικών τεχνών, εφαρµογές πολυµεσικού υλικού και διαδικτυακών εφαρµογών στις παραστατικές τέχνες).
▶ Σε κοινωνικούς φορείς: Υλοποίηση καλλιτεχνικών κοινωνικών παρεµβάσεων µέσω επιτελεστικών εφαρµογών (ενδεικτικά: κοινωνικό θέατρο, ακτιβισµός, χορός και κοινωνία, διαδραστικό και διαδικτυακό θέατρο, performance και δηµόσιος χώρος, κ.α.)
▶ Σε ιδιωτικούς φορείς ψηφιακών εφαρµογών και καλλιτεχνικούς οργανισµούς: Παραγωγή ψηφιακού υλικού (Ψηφιακή εµψύχωση, Animation, Video game) - υλοποίηση ψηφιακών εφαρµογών για τις παραστατικές τέχνες µέσω της χρήσης της απαραίτητης τεχνολογίας (λογισµικά συστήµατα και µηχανήµατα).
▶ Σχεδιασµός και υλοποίηση εµπειρίας εικονικών περιβαλλόντων. 
▶ Ψηφιακές εφαρµογές στη σκηνογραφία (σχεδιασµός και υλοποίηση).
▶ Σχεδιασµός ψηφιακών εκθέσεων, εφαρµογές ∆ηµιουργικής Γραφής σε ψηφιακά και επιτελεστικά καλλιτεχνικά έργα, ∆ραµατουργία της Επιτέλεσης, ψηφιακές εκδόσεις.
▶ Σε εκπαιδευτικούς φορείς: Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραµµάτων καλλιτεχνικών ψηφιακών εφαρµογών στην εκπαίδευση, σε κοινωνικούς/πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και φορείς Τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Επίσης, µε την ολοκλήρωση των σπουδών τους έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε µεταπτυχιακό επίπεδο σε αντικείµενα σχετικά µε τις παραστατικές και τις ψηφιακές τέχνες.

 
Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος  
 

1. Συµµετοχή φοιτητών του ΤΠΨΤ και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ στο 16o Athens Digital Arts Festival (Αύγουστος-Σεπτέµβριος 2020), στο πλαίσιο των εξής µαθηµάτων της Σχολής: «Σκηνογραφία: Εγκατάσταση και παρέµβαση στον δηµόσιο χώρο» (µεταπτυχιακό, ΤΘΣ, διδάσκουσες: Μαρίνα Κοτζαµάνη και Άση ∆ηµητρουλοπούλου) «Εισαγωγή στην Εικαστική Επιτέλεση» (προπτυχιακό, ΤΠΨΤ, διδάσκων: Βασίλης Ψαρράς, Π.Υ.).

2. Συµµετοχή του ΤΠΨΤ στο διαπανεπιστηµιακό πρόγραµµα µε τίτλο «ΑΪΤΗ-ΕΛΛΑ∆Α 1821-2021 Ταξίδι προς την Ελευθερία – Respect» σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου (Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων). Το πρόγραµµα αποσκοπεί στην υλοποίηση έκθεσης στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών (Αύγουστος 2021, επιµέλεια Λήδα Παπακωνσταντίνου). Η διοργάνωση για το ΤΠΨΤ γίνεται σε επιµέλεια της Μαρίνας Κοτζαµάνη (Πρόεδρος ΤΠΨΤ, Αναπλ. Καθ. ΤΘΣ). Το ΤΠΨΤ συµβάλει στην έκθεση µέσω των προπτυχιακών µαθηµάτων «Εικαστική Επιτέλεση Ι: Θεωρία και Εφαρµογές» (διδάσκων: ∆ρ. Βασίλειος Ψαρράς, Π.Υ.) και «Χορός ΙI: Χορός και Κοινωνία» (διδάσκουσα: ∆ρ. Στέλλα ∆ηµητρακοπούλου, Π.Υ.) καθώς επίσης και µε µια σειρά έργων από προσκεκληµένους καλλιτέχνες του τµήµατος. 

3. Το ΤΠΨΤ συνδιοργανώνει διεθνές συνέδριο για τον Ιάννη Ξενάκη, σε συνεργασία µε το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Paris VIII. Το συνέδριο θα γίνει τον Μάιο 2022 στην Αθήνα και στο Ναύπλιο. Το τµήµα θα εντάξει το συνέδριο στην ερευνητική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα µέσω συνεργαζόµενων µαθηµάτων, ενώ θα οργανώσει επίσης καλλιτεχνικές δράσεις στην έδρα του παράλληλα µε το συνέδριο. Την επιµέλεια της διοργάνωσης για το ΤΠΨΤ έχει η Μαρίνα Κοτζαµάνη (Πρόεδρος ΤΠΨΤ, Αναπλ. Καθ. ΤΘΣ) η οποία είναι και µέλος της οργανωτικής και επιστηµονικής επιτροπής του συνεδρίου. 

4. Λήψη της υποτροφίας Greek Diaspora Fellowship Program. Η υποτροφία δίνει την δυνατότητα στο ΤΠΨΤ να καλέσει στο Ναύπλιο την διακεκριµένη Ελληνο-αµερικανίδα καλλιτέχνιδα και καθηγήτρια στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης Theodora Skipitares για ένα διάστηµα 3 µηνών, προκειµένου να λειτουργήσει ως σύµβουλος στο πρόγραµµα σπουδών του τµήµατος και να διδάξει. Η πρόσκληση δεν έχει υλοποιηθεί ακόµα λόγω των συνθηκών της πανδηµίας.
 

Πρόσβαση

37.571241487404, 22.82464012939

Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Πληροφορίες

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Γραμματεία
Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 &Τερζάκη, 21100, Ναύπλιο
+30 27520-96-129